Instytut Historii Uniwersytetu Łódzkiego

90-219 Łódź ul. A. Kamińskiego 27a tel. 48 42 635 61 84

Pracownicy

kokoszko maciejStanowisko: profesor UŁ

Jednostka: Katedra Historii Bizancjum

Pokój: 16

Telefon: +48 42 635 61 82

Konsultacje: czwartek 12.00-13.30

E-mailTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Zainteresowania badawcze

  • Fizjonomika antyczna i bizantyńska
  • Historiografia bizantyńska
  • Opisy portretowe w historiach i kronikach bizantyńskich
  • Medycyna antyczna i bizantyńska
  • Dietetyka antyku i Bizancjum
  • Kuchnia antyku i Bizancjum

Życiorys naukowy

Wykształcenie

  • 1981–1987 – Uniwersytet Łódzki – studia; magister historii i magister filologii klasycznej
  • 19 X 1995 – Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny – doktor nauk humanistycznych w zakresie historii, promotor – prof. dr hab. Waldemar Ceran
  • 19 X 2006 – Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny – doktor habilitowany nauk humanistycznych w zakresie historii

Przebieg pracy zawodowej

  • X 1987–XII 1995 – asystent w Zakładzie Historii Powszechnej Starożytnej i Średniowiecznej (następnie Zakład Historii Bizancjum) UŁ
  • I 1996–X 2006 – adiunkt w Zakładzie Historii Bizancjum (następnie Katedrze Historii Bizancjum) UŁ
  • XI 2006 – profesor nadzwyczajny UŁ
  • III 2007 – kierownik Katedry Historii Bizancjum

Nagrody naukowe

  • nagroda indywidualna JM Rektora UŁ, II stopnia (za osiągnięcia naukowo-badawcze) (1999)
  • nagroda indywidualna JM Rektora UŁ, III stopnia (za działalność dydaktyczno-wychowawczą) (2003)
  • nagroda indywidualna JM Rektora UŁ, III stopnia (za działalność dydaktyczno-wychowawczą) (2005)
  • nagroda indywidualna JM Rektora UŁ, II stopnia (za osiągnięcia naukowo-badawcze) (2006)

Uczestnictwo w działalności instytucji naukowych i społecznych

  • od 1981 Polskie Towarzystwo Historyczne
  • od 1996 członek Komisji Bizantynologicznej Komitetu Nauk o Kulturze Antycznej PAN (polski komitet narodowy Association Internationale des Études Byzantines)

 

Najważniejsze publikacje

Książki

  • Descriptions of Personal Appearance in John Malalas’ Chronicle, Wydawawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1998, ss. 181 [Byzantina Lodziensia II].
  • Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III–VII w.), Wydawawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2005, ss. 443 [Byzantina Lodziensia IX].
  • Byzantina Europaea. Księga jubileuszowa ofiarowana Profesorowi Waldemarowi Ceranowi, Wydawawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007, ss. 572 [współredaktor:Mirosław J. Leszka].
  • Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), Część I: Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (IIVII w.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2014, ss. 671 [współautorzy: Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Byzantina Lodziensia XVI].
  • Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), Część II: Pokarm dla ciała i ducha, Wydawawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2014, ss. 607 [redaktor, Byzantina Lodziensia XIX].
  • Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2014, ss. 516 [współautorzy: Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Byzantina Lodziensia XX].
  • Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (IIVII w.), Część III: Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016, ss. 278 [współautor: Zofia Rzeźnicka, Byzantina Lodziensia XXVIII].

 

Artykuły

 

Spis publikacji